KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Cud – miód na jesienne dni. Masala Czai !

W związku z tym, że za oknem coraz chłodniej, chciałam się z Wami podzielić pomysłem na coś pysznego co może choć trochę umilić jesienne i zimne wieczory.

Tym przysmakiem będzie Masala Czai , którego podstawą jest herbata, najczęściej ta najzwyklejsza – czarna. Jednak, że za lepszą i zdrowszą uważam zieloną, to ona jest moją bazą w tym przepisie:)

Masala Czai

Składniki na 2 porcje:

3/4  szklanki wody
1,5 szklanki mleka ( ja używam migdałowego, lub sojowego )
0,5 łyżeczki zielonego kardamonu
8 goździków ubitych w moździerzu
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu

4 gwiazdki anyżu, szczypta: gałki muszkatołowej, szczypta świeżo startego imbiru ( 0,5 łyżeczki)
3 – 4 łyżeczki zielonej herbaty ( ewentualnie czarnej)

Coś do posłodzenia : miód, syrop klonowy….

Sposób przygotowania:

Do wody dodać wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 10 – 15  minut. Następnie wsypać herbatę i pogotować 1 minutę,  po czym dodać mleko i syrop klonowy, lub miód. Zagotować i zdjąć z kuchenki. Dla przyjemnego picia wywar oddzielić od przypraw przez sitko :)

Obłęd :)

Jak Wam smakowało ? :)

dsiemieniecCud – miód na jesienne dni. Masala Czai !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *