ko

Fioletowo mi !!!

Podczas wczorajszych zakupów wpadła mi w ręce dorodna fioletowa piękność :)

Nie mogłam się oprzeć jego urokowi.A oto i on – fioletowy  kalafior:)

A oto i on – fioletowy  kalafior:)

ko

 

W związku z tym dziś na moim stole pojawiła się sałatka, a w roli głównej właśnie on :)

Sałatka z fioletowym kalafiorem, kaszą bulgur, czerwoną fasolą, papryką i ogórkiem, dresingiem z kopru i czosnku, doprawiona dziką bazylią :)

Składniki ( dla 3 osób):

1 fioletowy kalafior

1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur

0,5 puszki czerwonej fasoli

2 garście różnych salat

1 czerwona papryka

1 ogórek

2 łyżki świeżego kopru

2 ząbki czosnku

pół szklanki śmietanki sojowej

garść listków dzikiej bazylii (opcjonalnie może być tradycyjna bazylia)

1 łyżka kuminu

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kaszę bulgur gotujemy według przepisu z opakowania. Dodatkowo dodajemy do wody 1 łyżkę kuminu.

Kalafiora dzielimy na drobne różyczki i przelewamy wrzątkiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby zachował swoją piękną barwę.

Pozostałe warzywa ( ogórek, papryka) kroimy w paski lub kostkę.

Śmietankę sojową wraz z obranymi i ząbkami czosnku i koperkiem blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie układamy sałatę na talerzu, na nią wykładamy kaszę, paprykę, ogórka, fasolę. Doprawiamy pieprzem i solą ( zamiast soli, można skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy – sól w mojej kuchni od niedawna została wyeliminowana do minimum – uwierzcie mi, że można :)

Sałatkę można polać przygotowanym wcześniej dresingiem, lub wyłożyć go obok sałatki  – według uznania ( ma dosyć intensywny czosnkowy smak ).

Smacznego :)

sałatka

 

dsiemieniecFioletowo mi !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *