20150425_165319

Zielona zupa z jarmużem i zielonym groszkiem – mniaaaaam :)

Dziś chciałam się z Wami podzielić pysznym przepisem, który ostatnio zagościł w mojej kuchni :)

To idealna propozycja na obiad, sami sprawdźcie :)

Na czynniki pierwsze rozłożę dziś  zieloną zupę z jarmużu i zielonego groszku…

SKŁADNIKI ( 4 – 6 porcji) :

  • 250 g jarmużu
  • 400 g zielonego groszku ( świeżego, mrożonego, ewentualnie z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju z pestek winogron
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce ( można dodać 200 ml, aby zupa była mniej kaloryczna)
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego ( lub zwykłego kminku)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • czarnuszka do posypania

 

PRZYGOTOWANIE

Do garnka w którym przygotowujemy zupę wlewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną na drobna kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund, po czym wlewamy bulion i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy groszek (mrożony wcześniej należy rozmrozić) i gotujemy przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki. Gdy groszek się gotuje, dodajemy curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.

Jarmuż należy opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części pośrodku liścia. Liście dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy przez około 1, 5 minuty na małym ogniu. Zupę blendujemy ( blenderem) dodając  mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą morską. Można podawać czarnuszką :)

20150425_165319

Smacznego :)

 

dsiemieniecZielona zupa z jarmużem i zielonym groszkiem – mniaaaaam :)

Komentarze 3

      1. Wpis
        Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *